הטעם העשיר, ה"בשרניות" הרכה שבתוכו ותחושת השובע שמקנה לחם מחמצת גורם לנו לאהוב אותו כל כך.
לחם ייחודי שברגע שטועמים אותו, פשוט אי אפשר לחזור אחורה.
וכמו בכל דבר טוב, אנו רוצים לדעת בדיוק למה כמה ואיך מכינים אותו שגם אנחנו נוכל להוציא את הפלא הזה מהתנור.
בדיוק בשביל זה, הכנו לכם את כל השלבים להכנת והאכלת מחמצת בדרך הנכונה והפשוטה ביותר. יחד עם זאת, חשוב שתטעינו עצמכם בסבלנות כי במחמצת, הפעם הראשונה (ואולי גם כמה אחריה) לא תמיד מוצלחות, גם אצל אופה מלידה.
ולגבי המשך הדרך? ובכן.. תתכוננו לעובדה שיש לכם עוד "פה" אחד להאכיל בבית, כזה שדורש תשומת לב, חום ואהבה. האמת? זה די נחמד ואף ממכר..
שנתחיל?
מחמצת- נעים להכיר!
המחמצת היא המתפיח העתיק ביותר ומחליפה בעצם את השמרים התעשייתיים אותם אנו מורגלים לקנות בסופר.
המחמצת מורכבת משילוב של: קמח, מים ושמרי פרא בבלילה אחת. לבלילה זו סגולת חיי נצח, במידה ונאכיל אותה נכון ובזמן.
תפקיד שמרי הפרא במחמצת הוא לפרק סוכרים שבתהליכו נוצרים גזים המתפיחים את הבצק ומעניקים לו את טעמו הייחודי.
המחמצת ידועה בטעמה העשיר, ערכיה התזונתיים והבריאותיים והכי חשוב, בעיכול קל.
הנפוצה והנוחה ביותר: מחמצת נוזלית
ישנן סוגי מחמצות שונות, בהן נוזליות, בצקיות חצי קשות או קשות. במתכון זה, נביא בפניכם את המחמצת הנפוצה ביותר, המחמצת הנוזלית איתה קל ונוח יותר לעבוד.
יום 1: השרו חופן צימוקים אורגניים ב-1/2 כוס מים למשך לילה.
סננו ושימרו את המים.
ערבבו 2 כפות קמח שיפון עם 1/4 כוס ממי ההשריה של הצימוקים ו-1/4 כפית דבש בקערה בינונית. שמרו על הקערה מכוסה במגבת מחוץ למקרר 24 שעות.
שמרו את מי ההשריה הנותרים.
יום 2: הוסיפו לתערובת 1/4 כוס מים (עדיף מי השריית צימוקים) וטרפו היטב.
הוסיפו 2 כפות קמח שיפון וטרפו בשנית.
כסו במגבת והניחו מחוץ למקרר ל-24 שעות.
יום 3: הוסיפו 1/2 כוס מים (עדיף מי השריית צימוקים) וטרפו.
הוסיפו 4 כפות קמח שיפון וטרפו בשנית.
כסו במגבת והניחו מחוץ למקרר ל-24 שעות.
יום 4 בו מתפתחים חיים: שמתם לב לבועיות זעירות בבלילה? הריח מעט חמצמץ? מזל טוב, יש לנו חיים!
שימו לב לטיפול החדש במחמצת שלנו: טרפו אותה היטב והיפטרו ממחצית ממנה (כן כן, זה לטובתה). הוסיפו למחצית הנותרת 1/2 כוס מים וטרפו שוב.
הוסיפו 4 כפות קמח מלא וטרפו היטב.
כסו במגבת והניחו מחוץ למקרר ל-24 שעות.
יום 5 התוסס: הבועיות הפכו לתסיסה ברורה והריח הוא ריח שמרים משכר, אתם בדרך הנכונה!
טרפו את המחמצת והפטרו ממחצית.
מעכשיו הוסיפו 100 מ"ל מים וטרפו. הוסיפו 55 גרם קמח חיטה מלא וטרפו.
כסו במגבת והניחו ל-24 שעות.
יום 6 מלא בחיים: המחמצת שלנו קיבלה חיים והגיע הזמן לתת לה פוש אחרון.
טרפו אותה היטב.
הניחו על משקל מטבח קופסה בעלת מכסה תואם, שיכולה להכיל נפח כפול מנפחה הנוכחי של המחמצת.
העבירו אל הכלי 300 גרם מחמצת, הוסיפו 170 מ"ל מים וטרפו.
הוסיפו 130 גרם קמח מלא וטרפו שוב.
סגרו את הקופסה והעבירו למקרר.
שומרים על המחמצת: האכלה וטיפוח
זמני האכלה: כמו כל דבר חי, גם המחמצת היקרה שלנו זקוקה לתזונה טובה. הדרך הטובה ביותר היא לקבוע יום אחד בשבוע ושעה שאתם יודעים שתהיה לכם נוחה ופנויה, וזה יהיה היום הקבוע בשבוע בו תקדישו זמן איכות למחמצת שלכם.
יומיים לאחר ההאכלה, המחמצת מוכנה לאפייה.
גם אם לא תכננתם לאפות, לא מדלגים על שלב ההאכלה. יומיים לאחר ההאכלה, כשהמחמצת גדלה, פשוט מורידים ממנה חצי וממשיכים עם החצי השני.
האוכל: מים וקמח 60% מים ו 40% קמח. לשם הדוגמא: מחמצת ששוקלת 300 גרם מאכילים ב-170 מ"ל מים ו-130 גרם קמח מלא.
שלבי האכלה: ראשית, יש להוסיף את המים ולטרוף. רק לאחר מכן, יש להוסיף את הקמח.
טיפים למגדלי המחמצת המתחילים
ככל הנראה, אתם הולכים להתאהב. אתם תעניקו חיים למחמצת פרי ידיכם ותיצרו עימה קשר ארוך טווח של שנים.
טיפ ראשון: כתבו על הכלי את תאריך ההתחלה- ממש כמו תאריך לידה
טיפ שני: העניקו למחמצת שלכם שם, גם לה מגיע!
טיפ שלישי: צלמו את השלבים, גם אם יהיו כשלונות בדרך! הזכרונות לאחר שנים יהיו נעימים במיוחד!
אנו מאחלים לכם בהצלחה רבה בגידול המחמצת שלכם ומזמינים אתכם אלינו: מאפייה תל אביב יפו, מרגוזה, לצפות במחמצת שלנו שכבר חגגה את יום הולדתה ה 13!